середу, 20 червня 2018 р.


«Я – соняшник»
спогади про Івана Драча

Результат пошуку зображень за запитом "Иван Драч"


            19 червня стало відомо, що на 82-му році життя помер український письменник, перекладач та поет Іван Драч.
             Поет, перекладач, кіносценарист, драматург Іван Драч народився 17 жовтня 1936 в селі Теліжинці на Київщині. У 2006 році удостоєний звання Герой України.​ Драча називали Гоголем у поезії. Поет та видавець Іван Малкович у інтерв'ю Радіо Свобода відгукувався про свого колегу як про митця, що повернув інтерес читачів до українського:«Поезія Івана Драча у 60-і роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше – взагалі до всього українського. Тоді поезія захоплювала уми багатьох людей. То був час, коли лише у метафорі можна було щось висловити, якимись натяками, щось таке, що не можна було висловити ніде. Іван Драч це теж дуже добре робив. Іван Драч був поетичним лідером шістдесятників.
            Із натхненням жонглера він закручував в одну поетичну орбіту і золоту цибулину, і теорію відносності, і випрані штани, і комуністичну партію, і зворушливу бабусенцію, і «пропалакінограмоту», і Чорнобиль, і Рух, і дух. Тобто він був лідером, в якому все природно вживалося».
             Керівники української держави висловили співчуття у зв’язку зі смертю поета та громадського діяча Івана Драча.«Відійшов у вічність Іван Драч. Один із найяскравіших поетів з когорти шістдесятників, прозаїк, кіносценарист, громадський діяч – це все замалі категорії для митця його масштабу.
            Перш за все, це була Людина, яка тонко відчувала Україну та її душу. Щирі співчуття рідним та друзям Івана Федоровича. Вічна пам‘ять…» – написав президент України Петро Порошенко.
Пов’язане зображення

Немає коментарів:

Дописати коментар